zondag 26 februari 2012

Een dieet voor ontwikkelingsstoornissen waaronder autisme?


Laatst keek ik naar opnames van het ‘Wise traditions London Festival’ in maart 2011.  Deze conferentie vind jaarlijks plaats in zowel London als de Verenigde staten en er zijn altijd heel interessante sprekers. De conferentie wordt georganiseerd door de ‘Weston A. Price Foundation‘ http://www.westonaprice.org/. Dr. Weston A. Price was een vooraanstaand tandarts (1870-1948) die bekend werd door zijn bevindingen omtrent de relaties tussen voeding, de gezondheid van het gebit en de fysieke gezondheid. Hij bestuurde en beschreef de degenererende effecten van de moderne voeding (in zijn tijd!) op de gezondheid van de mens. Er is een boek geschreven over zijn bevindingen wat nog maar zeer recent ook in het Nederlands verkrijgbaar is en het heet ‘Voeding en fysieke degeneratie’  http://www.westonprice.nl/. Misschien wat meer over deze bijzondere man die zijn tijd ver vooruit was, in een ander blog.  

Eén van de sprekers op deze conferentie was Dr. Natasha Campbell-McBride. Zij sprak over de relatie tussen ons darmstelsel en onze psyche. Zij ontwikkelde het ‘GAPS’ dieet wat een afkorting is van ‘Gut And Psychology Syndrome’. In de inleiding van haar boek schrijft ze: “Ik moet nog steeds een kind tegenkomen met autisme, ADHD/ADD, astma, eczeem, allergïen, dyspraxie en dyslexie die geen abnormale spijsvertering heeft”.

Het dieet was mij niet geheel onbekend omdat de basis ervan afkomstig is van het ‘Specifieke Koolhydraten dieet’. En ere wie ere toekomt, dit dieet werd ontwikkeld door Dr. Sidney V. Haas en samen met zijn zoon Dr. Merrill P. Haas publiceerde hij het boek ‘ Management of Celiac Disease’ in 1951.  

Biochemicus Elaine Gottscall bracht dit dieet opnieuw onder de aandacht met haar boek ‘Breaking the Vicious Cycle’ (12-e uitgave in 2007!) inmiddels ook verkrijgbaar in het Nederlands. Zij, als ouder van een dochter die leed aan een ernstige vorm van Colitis Ulcerosa, bezocht Dr. Haas in 1958 met haar dochter. Doordat haar dochter na 2 jaar op dit dieet compleet vrij was van symptomen waar ze voorheen aan leed, besloot ze haar leven aan het helpen van patiënten te wijden die te kampen hadden met zeer uiteenlopende darmproblemen en -ziektes.

Dr. Natasha Campbell-McBride, moeder van een kind met ernstige leerstoornissen, die volledig herstelde na het volgen van dit dieet ontwikkelde het dieet nog verder en zette haar eigen kliniek op in 1998 waar ze veel jonge patiënten helpt.

Wat is er bijzonder aan dit dieet? Dit dieet is tot stand gekomen omdat bleek dat bij patiënten met darm aandoeningen vaak proteïnen en vetten wel redelijk goed verteerd en geabsorbeerd konden worden door het lichaam, maar bepaalde koolhydraten niet.  Meervoudige koolhydraten zoals van granen en zetmeelrijke groentes maakte de darmproblemen juist erger. We hebben het hier over allerlei spijsverteringsproblemen zoals bijvoorbeeld chronische inflammatoire (= ontstekingsachtige) darmziekten, ziekte van Crohn, baby’s en kinderen met chronische diarree, verstopping, spastische darm, etc. 

Wanneer voeding niet goed wordt geabsorbeerd door het lichaam, kan dit leiden tot allerlei psychische aandoeningen vandaar de naam ‘GAPS’. Dit dieet bleek dus ook zeer goed te werken bij autisme, ADHD, gedragsproblemen, epilepsie, leerstoornissen, etc.
Meervoudige koolhydraten moeten eerst verteerd (gesplitst) worden voordat ze geabsorbeerd kunnen worden. Deze stap wordt o.a. geholpen door enzymen. Het is deze laatste stap, voordat absorptie plaats vindt die vaak niet goed werkt. Het gaat te ver om het waarom hier te behandelen maar het dieet vermijdt vooral meervoudige koolhydraten (alle granen) en ook zetmeel rijke voeding zoals bijvoorbeeld aardappels, of zoete aardappels.

Uit deze lezing over het ‘GAPS’ dieet bleek weer eens hoe belangrijk de gezondheid van het darmstelsel is. Zoals Hippocrates 2500 jaar geleden al zei: “All disease begins in the gut”.
Kamp je zelf met klachten of ken je mensen die dit soort problemen hebben, er zijn mogelijke oplossingen en een adequaat dieet is de sleutel. 

2 opmerkingen:

  1. Hallo Gerdi,

    Ik ben een moeder van een autistisch zoontje en heb het boek van Natascha ook gekocht. Wat mij nog niet duidelijk is, is hoe lang de eerste fase mag of moet duren. Heb jij daar meer duidelijk over gekregen op de conferentie?

    Met vriendelijke groet, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Monique,

      Sorry dat ik nu pas antwoord. Ik ga jouw vraag overleggen met de auteur van het boek want daar heb ik contact mee. Zodra ik antwoord heb laat ik je het weten.
      In het najaar ga ik mogelijk zelf de bijscholing doen tot GAPS therapeut in London.

      Hartelijke groeten,
      Gerdi

      Verwijderen