maandag 13 februari 2012

5 tips om suiker consumptie te verminderen.


Hier is het beloofde vervolg op mijn vorige ‘suiker blog’.....
Zoals ik daarin al schreef, als je grip wilt krijgen op je suikerconsumptie, dan is het belangrijk om jezelf aan te wennen om etiketten te lezen en de ingrediënten op verpakkingen te bekijken.
Onlangs verscheen er een artikel in het tijdschrift Nature met de titel ‘The toxic truth about sugar’ (http://www.nature.com/nature/journal/v482/n7383/full/482027a.html#/comments).
Professor Lustig pleit hierin voor de regulering van suiker consumptie zoals bij alcohol en sigaretten oftewel, belasting heffen op suikerconsumptie. Dit gaat misschien wat ver maar onderschat de gevolgen niet van langdurig suikerconsumptie.
Goed, laten we het hebben over hoe je suiker consumptie kunt verminderen cq stoppen.

1. Gezonde snacks die eiwitten en/of vetten bevatten.

Zorg dat je altijd gezonde snacks onder handbereik hebt zodat wanneer je zin hebt in iets zoets, je die behoefte kunt bevredigen. Het is belangrijk dat je zorgt dat er voldoende eiwitten en/of vetten in zitten. Dit helpt namelijk om de verbranding te vertragen waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Ook worden opgeslagen vetten voor verbranding gebruikt om suikers vrij te maken voor energie in tegenstelling tot ‘snelle’ suikers zoals bijvoorbeeld aanwezig in koek, chips of ijs. 
Die gezonde snacks hoeven niet ingewikkeld te zijn. Je kunt denken aan fruit met wat noten, of een gekookt ei met wat groene bladgroente (spinazie) of een selderijstengel met notenboter.

2. Regelmatig kleine hoeveelheden.

Wanneer je minder suiker gaat nuttigen is het belangrijk om met regelmaat kleine hoeveelheden te eten. Hiermee voorkom je de zogenaamde bloedsuiker ‘dips’.  In de praktijk betekent dat ontbijten, een snack halverwege de ochtend, lunchen, een snack halverwege de middag en een niet al te zwaar avondmaal. Wanneer je met regelmaat gezonde, niet al te grote maaltijden eet, blijft je bloedsuikerniveau stabiel. 
Misschien denk je dat het onmogelijk is om de je ‘zoet zin’ te verminderen maar je zult al snel merken, dat door het regelmatig eten van gezonde snacks en gezonde maaltijden je  bloedsuikerniveau zich stabiliseert. Dit gelijkmatige niveau vermindert de bekende ‘zin’, ‘trek’ in iets zoets. 

3. Eet vaker gefermenteerd voedsel.
Eet vaker gefermenteerd voedsel. Dit helpt namelijk om de suiker behoefte te verminderen. Gefermenteerd voedsel draagt bij aan gezonde microflora (bacteriën) in de darmen. Deze gezonde microflora gebruikt namelijk suikers die nog in de darmen aanwezig zijn als voedsel, waardoor de negatieve effecten van suiker op het lichaam verminderd worden. Dus denk bijvoorbeeld aan zuurkool, augurken of yoghurt.

4. Eet minder granen en vooral minder brood.
Granen worden bij het afbreken in de darmen omgezet in suikers. We consumeren in een typisch Nederlands eetpatroon normaal gesproken behoorlijk veel tarwe waar ik al eerder over schreef in een ander blog (http://levendenwelzijn.blogspot.com/2012/01/brood.html).  Wanneer je op verpakkingen let zul je zien dat in heel veel samengestelde voedingsmiddelen granen worden toegevoegd. Denk hierbij aan etiketten met maïs en tarwe. Geen graan maar wel vaak als bloem toegevoegd aan kant en klaar produkten is soja. Ook dit produkt adviseer ik je te vermijden. 

5.  Heb vertrouwen in jezelf.

Ook al grijp je soms toch naar iets zoets, sla jezelf dan niet voor je kop. Het is gebeurd en je gaat gewoon weer verder met je plan om suiker te verminderen of te stoppen. Beetje bij beetje verandert je smaak,  je bloedsuikerspiegel normaliseert zich en je behoefte aan suiker vermindert. De prettige bijverschijnselen zijn dat je gewicht vermindert, je huid er beter uit gaat zien, je humeur er beter van wordt, je energie toeneemt, je spijsvertering verbetert en je gehele gezondheid verbetert.
Wanneer je gewend bent om dagelijks suiker te consumeren en je wilt dit gaan verminderen, of stoppen dan werkt dat het beste wanneer je dat geleidelijk aan doet. Verminder de suikerconsumptie beetje bij beetje elke week, totdat je eraan toe bent om het helemaal te laten staan. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen en dat gaat soms gepaard met geïrriteerdheid, intense suikerbehoefte, moeheid of humeurigheid. Wanneer je in 1 keer wilt stoppen reken dan op een dag of 2 a 3 waarop je je behoorlijk miserabel kunt voelen. 

Ook al is het niet makkelijk, het is niet onmogelijk en velen zijn je voorgegaan. Denk aan mogelijke vervelende consequenties zoals hart- en vaatziektes, overgewicht, metabool syndroom (ook genoemd syndroom X), diabetes en andere vervelende symptomen om motivatie te vinden.

Als je behoefte hebt aan ondersteuning, of meer tips, neem dan contact met mij op want dit is wat ik doe.... Je coachen om je gezondheid in eigen handen te nemen en mijn kennis van voeding en gezondheid met jou te delen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten